Så blir nya tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

Nio nya t-banestationer och 78 000 nya bostäder presenteras av Regeringsalliansen, Stockholm stad, Nacka, Solna, Järfälla samt stockholms landsting.

Den planerade utbyggnaden av tunnelbanan består av fyra delar, blåa linjen ska förlängas till Gullmarsplan via Sofia för att knytas ihop med gröna linjen.

Blå linjen förlängs också till Nacka forum med flera stationer på vägen, åt andra hållet förlängs den från Akalla till Barkarby station. Det blir dessutom en ny tunnelbana från Odenplan till Arenastaden via Hagastaden.

Tunnelbanan byggs ut

Kostar 26 miljarder

Totalt blir det nio nya stationer, med nya tåg och depåer blir det totalkostnad på nästan 26 miljarder kronor. Det ska delvis finansieras via trängselskatterna som kommer att höjas, och trängselskatten på Essingeleden som man redan beslutat att införa, kommer att tidigareläggas till 2016.

Enligt regeringens förhandlingsman HG Wessberg står staten för 53 procent av finansieringen av tunnelbanebygget. Omkring 4,6 miljarder tas från statliga anslag.

Resten, nio miljarder kronor, ska komma från den statliga trängselavgiften i Stockholm, vilket innebär att det i praktiken är stockholmsbilisterna som står för den delen av den statliga finansieringen.

Kommuner ska bygga

Satsningen är en gemensam överenskommelse mellan Regeringsalliansen, de fyra kommunerna Stockholm stad, Nacka, Solna, Järfälla samt Stockholms landsting som presenteras i DN debatt.

Som en del av överenskommelsen ska kommunerna bygga 78 000 nya bostäder, något som motsvarar nästan ett helt nytt Uppsala i befolkningsmängd.

Det är kommunerna Nacka, Solna, Järfälla och Stockholms stad som blir huvudmän för att bygga de 78 000 bostäderna – både hyres och bostadsrätter.

– Fast det kommer ju inte enbart vara kommunala bostadsbolag som bygger utan även privata bolag, säger Erik Bromander, huvudsekreterare för Stockholmsförhandlingen.

Kommuners kostander oklara

Byggandet är skarpa delar av uppgörelsen som kommunerna nu måste leva upp till. Kostnaderna ligger utanför de 25,7 miljarder som själva tunnelbaneutbyggnaden beräknas gå på men hur stora kostnader som kommunerna kommer bära är svårt att svara på enligt Erik Bromander.

Han förklarar att de delvis kommer finansiera sin del genom avgifter från byggbolagen.

– En av de viktigaste sakerna med den här uppgörelsen tycker jag är att allt hålls samman. Att bostadsbebyggelsen och kollektivtrafiken rullas ut på ett samplanerat sätt så att det inte blir som det tidigare har varit, att bostäderna kommer först och sen i efterhand planeras det för hur trafikförsörjningen ska se ut, säger Erik Bromander.

När byggena ska påbörjas är dock ännu oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet