Foto: Svt

Mamman dog – barnen tvingas lämna lägenheten

Publicerad

För tre månader sedan omkom barnens mamma i en trafikolycka. Nu tvingar Täby kommun barnen att lämna lägenheten som varit deras fasta punkt i tio år – eftersom det var mamman som stod på kontraktet.

Familjen Bazjants är en utsatt familj som kommunen tidigare har hjälpt. Men nu sparkas de fem barnen ut från sitt hem, tre månader efter att deras mamma omkommit i en trafikolycka.

– Det inte så att de hjälper oss, utan istället ber de oss att packa. De säger att vi inte får bo kvar här för att er mamma är död och det var hennes lägenhet, säger Ariana Bazjants, 13 år.

Kommunen sa upp kontraktet när mamman dog
Efter mammans bortgång har mormor och morfar bott med barnen i lägenheten. Men eftersom det var mamman som stod på kontraktet till lägenheten, som är en så kallad träningslägenhet för utsatta människor som har svårt att få ett vanligt kontrakt, får barnen inte bo kvar. När mamman dog sa kommunen upp hennes kontrakt.

– Hyreskontraktet som har funnits är uppsagt och det är vårdnadshavaren som har ansvaret för sina barn, säger Kotte Wennberg, chef för individ- och familjeomsorg Täby kommun.

ABC: Vad har kommunen för ansvar för att barnen ska ha en bra tillvaro?

– Kommunen har ett ansvar när barnens vårdnadshavare brister i omsorg, och så är inte läget i det här fallet, säger Kotte Wennberg.

Föräldrarna var frånskilda, men efter mammans död är det pappa Tarek som har vårdnaden om barnen. Nu vill  han ta över kontraktet så att barnen ska slippa lämna sitt hem. Men kommunen menar att det inte går, eftersom den här typen av träningslägenhet inte kan tas över av en person som inte behöver en träningslägenhet.

– Det är viktigt för mig att barnen får bo kvar här i lägenheten, för det påverkar dem väldigt mycket, säger pappa Tarek Jacobs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mamman dog - barnen tvingas flytta

Mer i ämnet