De vräkningshotade barnen får bo kvar

Uppdaterad
Publicerad

Täby kommun backar nu i det uppmärksammade fallet om fem barn som tvingas flytta efter det att mamman omkommit.

Historien om barnen i familjen Bazjants har rört upp starka känslor. Det var i början av sommaren som de fem barnen förlorade sin mamma i en tragisk olycka. Kort därpå kom ytterligare en kalldusch då kommunen sa upp lägenheten där de bott i tio års tid. Senast den 15 september skulle barnen flytta ut.

Men på torsdagen kom beskedet att barnen få bo kvar, åtminstone ett år till.

Mamman dog – barnen tvingas flytta

– Jag är jätteglad och barnen mår bättre i dag efter att jag berättade att de får bo kvar, säger barnens pappa Tarec Jacob.

ABC: Varför har kommunen svängt i frågan?

– Det är givetvis barnperspektivet och sen kan det alltid finnas speciella omständigheter man måste beakta. Tjänstemännen har hanterat det här ärendet korrekt men det finns politiker just för att vi ska kunna se det här lite ovanifrån och ibland göra lite andra bedömningar, säger Patric Hamilton (M) som är ordförande i socialutskottet i Täby.

I dag överlämnades dessutom över 2.000 namnunderskrifter till kommunen i protest mot vräkningen.

– Jag hörde om barnen på tv och blev så förbannad. Det lät helt sjukt så jag kände att jag var tvungen att göra någonting, säger initiativtagaren till namninsamlingen, Sara Ludvigsson.

– Jag är så glad att de som samlat in namn hjälper oss. Det är svårt att ensam strida mot en kommun, säger Tarec Jacob som vägrar ge upp kampen om lägenheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamman dog – barnen tvingas flytta

Mer i ämnet