Stockholms stad letar nu efter ytor där det inte ska detaljplaneras de närmsta tre åren, samt områden där planerna på bostäder inte förväntas överklagas. Gärdet nämns inte utan är endast ett exempel där det finns obebyggd mark i Stockholms stad. Foto: TT, Montage

Nödbostäder för 4.000 flyktingar

Publicerad

Stockholms stad tänker bygga 4.000 tillfälliga bostäder för flyktingar som fått uppehållstillstånd i landet. Detta är en del av den krisplanering som nu arbetas fram, det skriver Svenska Dagbladet.

Från och med den första mars kan kommunerna inte längre neka nyanlända flyktingar bostad på grund av bostadsbrist. Som en nödlösning vill Stockholms stad nu upphandla 3.000-4.000 tillfälliga bostäder som staden beskriver som nybyggnation av lägenhetsmoduler.

Svenska Dagbladet var först med att rapportera om planerna på de tillfälliga bostäderna. Stadshusledningens speciella samordnare, Lena Karlsson, säger till tidningen att det ännu inte är klart var dessa tillfälliga bostäder ska stå och att de är försiktiga med att gå ut med information.

– Kvarteren ska stå i 7–9 år, men avsikten är att detta blir genomgångsbostäder för 2–3 års boende tills de som bor där kommer i arbete och kan flytta in på den reguljära bostadsmarknaden, säger hon.

Enligt upphandlingens föreskrifter ska 1.500 modullägenheter placeras ut 2016 och resterande under 2017 och 2018. Torsdagen är den sista dagen för företag att skicka in anbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.