Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör yrkesfiskarnas larm om fisket i Ålands hav. Foto: Tomas Blideman/SVT

Nödrop från skärgårdsfiskare: Rädda fisket i Ålands hav

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskare från Upplandskusten och Åland samlades på onsdagskvällen för att larma om situationen för fisket i Ålands hav.

– Vi ser att fiskebeståndet går ner kraftigt på grund av trålningen. Vi kustfiskare riskerar att försvinna, säger yrkesfiskaren Tom Sundell som fiskat i 41 år.

Under mötet som hade rubriken ”Nödrop från Upplandskustens fiskare” diskuterades fiskets framtid för det småskaliga kustnära fisket. Ett av hoten som pekades ut var det industriella pelagiska fisket.

– Den situation vi har idag är en katastrof. Vi måste minska det storskaliga pelagiska fisket och flytta ut trålgränsen, säger Henrik C. Andersson länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Känsligt område

Med på mötet var forskare, politiker, Havs- och Vattenmyndigheten men också yrkesfiskare från Åland.

– Vi har bjudit in Åland för att få till en samsyn. Ålands hav är ett oerhört känsligt område och tål inte trålning i den stora omfattningen som är idag, säger Tom Sundell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.