Noice- framgångssaga med tragiskt slut

Publicerad

Noice från Gustavsberg slog igenom med en skräll i början av 80-talet. Men framgångssagan fick ett tragiskt slut. Nu har boken om Stockholms då mest populära band kommit.

Det är drygt 30 år sedan Noice bildades av Hasse Carlsson, Peo Thyrén, Freddie Hansson och Robert Klasen. Det stora genombrottet skedde i tv-programmet Måndagsbörsen 1980 med En kväll i tunnelbanan, en låt som kom att bli gruppens signum.

Fullsatta konserter
Om åren i början av 80-talet handlar den nysläppta boken Bedårande barn av sin tid. Här får man veta allt om Noice fantastiska framgångssaga med fullsatta konserter och över 300.000 sålda plattor som gav gruppen både guld och platinaskivor.

-Jag tror att Noice hade ett väldigt speciellt uttryck. Man sjöng om ett utanförskap som väldigt många identifierade sig med, särskilt på högstadiet och gymnasiet när mycket sådant kretsar i ens huvud. Nocie ställde sig på deras sida och jag tror att det var därför Noice gjorde ett sådant enormt intryck på många människor, säger författaren David Bogerius.

Men sagan fick ett tragiskt slut. 1982 började bandet krackelera och året därpå splittrades gruppen.

Mångårigt missbruk
I december 2001 avled keyboardisten Freddie Hansson, 38 år gammal, och den 4 december 2002 hittades sångaren Hasse Carlsson, 37 år, död i sitt hem. Båda hade många år av missbruk bakom sig.

Redan 1982 hade både Robert Klasen och Hasse Carlsson hoppat av Noice. Fortfarande händer det dock att Peo Thyrén och Robert Klasen spelar ihop i Noice, men med ny sångare och gitarrist.

Men för Noicefanset Kattis är det första plattan Tonårsdrömmar från 1979 som har en särskild plats i hjärtat.

-Nästan alla låtar är bra, och texterna. Alla minnen. Det är något magiskt med den skivan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer