Nord-sydlig skärgårdslinje på försök

Uppdaterad
Publicerad
Efter flera turer står det nu klart att en nord-sydlig skärgårdslinje införs på försök i sommar. Landstinget har beslutat vilket företag som blir operatör och tagit fram en preliminär tidtabell.

En tvärförbindelse i Stockholms skärgård har varit ett av centerpartiet i landstingets viktigaste vallöften. Planerna lades på is när den stora sjötrafikupphandlingen avbröts, men den här sommaren blir försöket av. Trafikförvaltningen har nu valt operatör, och tagit fram en preliminär tidtabell för båtlinjen.

– Det är en linje som binder ihop Stockholms skärgård från norr till söder och ger helt nya möjligheter för besökande och fastboende , säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd. Det gör det möjligt att röra sig i skärgården och inte bara åka till en plats.

Båtlinjen sträcker sig mellan Nynäshamn och Arholma. Under nio veckor, från mitten av juni till mitten av augusti ska två båtar trafikera linjen med en kapacitet på 65 passagerare vardera.

– Man kan äta sig igenom skärgården, från skärgårdskrog till skärgårdskrog, säger säger Gustav Hemming. Man kan bo på vandrarhem och fotvandra genom skärgården. Det kan bli en helt annan upplevelse.

Det blir Stavsnäs båttaxi som ska ansvara för driften om beslutet inte överklagas. Avtalet är värt drygt tre miljoner kronor, och skärgårdslandstingsrådet hoppas på fullsatta båtar i sommar.

– Blir det en succé så kan vi permanenta den här nord-sydliga linjen och se till att det blir ett fast inslag i skärgårdstrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer