180 poliser har skrivit under brevet till rikspolischefen. Foto: TT

Stockholmspoliser i uppror mot polisledningen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största utryckningsenhet, Norrmalmspolisen, protesterar i ett brev till rikspolischefen Dan Eliasson. Arbetsförhållandena för poliser i yttre tjänst är så dåliga att de nått ”all time low”, skriver man.

Samma antal poliser ska göra de arbetsuppgifter som de senaste åren blivit allt mer krävande i Stockholm. Det på grund av befolkningsökningen och de sociala problemen som polisen har att hantera.

180 utryckningspoliser från Norrmalm har skrivit under brevet, som skickades till rikspolischef Dan Eliasson i fredags.

”Personalen hinner inte äta, hinner ibland inte gå på toaletten. Det blir ofta övertid och detta gör att man inte kan planera sin tid utanför jobbet.”

Omorganisation

På senare tid har polismyndigheten gått igenom en mycket stor omorganisation där alla de olika polismyndigheterna blev en enda, nationell myndighet. Missnöjet bland poliser har grott en tid, men nu, beskriver man i brevet till rikspolischefen, har det kokat över.

De protesterande poliserna beskriver ett stort missnöje med lönerna och man misstänker en strategisk lönedumpning. ”Vilken polis vill ni ha när ni ringer 112? Vad är den polisen värd?”' sammanfattar man i brevet.

I ett svar till poliserna skriver rikspolischef Dan Eliasson att han delar deras syn på den ökade arbetsbelastningen, bristen på poliser i yttre tjänst, och att detta är en av anledningarna till omorganisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.