Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Norrtäljes stora krislådor – som snabbt ska kunna köras ut till invånarna i kommunen. Foto: Tomas Blideman/SVT

Norrtälje kommun skaffar mobila beredskapslager för kriser

Uppdaterad
Publicerad

Fyra stora containrar med elverk, filtar och vatten står redo att rycka ut och hjälpa Norrtäljeborna vid en eventuell kris.

– De ska vara lätta att flytta på så att vi kan transportera dem dit de behövs, säger Fredrik Sandell, säkerhet- och beredskapsstrateg i Norrtälje kommun.

Norrtälje kommun är till ytan Stockholms läns största kommun. För att kunna nå invånarna i hela kommunen och sätta in insatser där de behövs har Norrtälje kommun skaffat mobila beredskapslager i form av containrar.

– De ska vara så mångsidiga som möjligt. Vi försöker tänka på vad som är mest användbart vid olika typer av krissituationer, säger Fredrik Sandell, säkerhet- och beredskapsstrateg i Norrtälje kommun.

Lastas ut vid strömavbrott eller storm

Tanken är att beredskapslagren ska kunna lastas på lastbil och köras ut vid en krissituation, till exempel ett strömavbrott efter en storm.

– Vi har elverk så att man kan komma och ladda telefoner och datorer och hålla sig informerad vid en kris, säger Fredrik Sandell.

Kompletterar gymnastiksalar

Kostnaden för de fyra containrarna med all utrustning är cirka 800 000 kronor. Beredskapsförråden ska i första hand vara ett komplement till en befintlig byggnad, som en gymnastiksal eller bygdegård.

– Det bästa är ju om de aldrig kommer till användning, säger Helena Niwong, säkerhet- och beredskapsstrateg i Norrtälje kommun.

Se vad som finns i beredskapscontainrarna och hur de kan användas vid en krissituation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.