Norrtälje kommun tänker bland annat införa nolltolerans mot att elever lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet.

Norrtälje vill bli bästa skolkommun

Uppdaterad
Publicerad

Norrtälje kommun har tagit fram ett utvecklingsprogram för att förbättra skolresultaten i kommunen. Målet är att bli en av landets bästa skolkommuner.

Norrtälje kommun räknar med att vara en av landets bästa skolkommuner inom loppet av fyra år. Programmet är tänkt att starta nu till hösten och ska alltså förbättra skolresultaten och höja nivån på utbildning i grundskolan.

–  Det här en bra plan som pekat ut att vi måste skapa bättre intresse för lärande i Norrtälje och ha höga förväntningar på att vi kan och vill leverera ett ökat kunskapsresultat, säger Olle Jansson (S), kommunalråd tillika ordförande i barn- och skolnämnden.

I utvecklingsplanen kommer det fram att man vill fokusera på att stärka lärarnas kompetens genom utbildningsprogram och att antalet elevassistenter ska öka. Kommunen ska också införa en nolltolerans mot att elever lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Man vill också avlasta rektorernas administrativa ansvar och satsa på att även de ska vara pedagogiska ledare.

Sämst i länet

2007 så hade Norrtälje kommun sämst resultat i hela Stockholms län enligt den årliga mätningen som genomförs av lärarförbundet. I den senaste mätningen så låg man på plats 236 av totalt 290 kommuner runt om i landet.

– Vi får ju olika signaler på att vi inte har tillräckligt intresserade elever  av skolan och vi måste ändra en del attityder kring utbildning och framförallt tycker jag att det är viktigt att  skola i vår kommun vår utbildning kring pekar ut höga förväntningar och har höga målsättningar i det här programmet, säger han.

Men trots att man haft dåliga resultat tror kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) ändå på en förändring.

– Det är ett högt uppsatt mål  och det är också avgörande för Norrtälje att bli en av landets bästa skolkommuner. Jag tror att vi lyckas nå det målet tillsammans när vi nu är väldigt tydliga med vart vi ska, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.