Foto: TioHundra AB

Norrtäljemodellen bättre för de mest sjuka menar debattörer

Uppdaterad
Publicerad

I Norrtälje arbetar man landstingssjukvården och kommunala omsorgen inom samma vårdbolag, det menar man ger bättre kontinuitet och vård av de mest sjuka.

I en debattartikel på Svenska Dagbladet skriver Norrtäljes vårdbolag TioHundras vd Peter Graf tillsammans med andra debattörer om att vården för multisjuka och äldre saknar kontinuitet i Sverige. Gränsdragningen mellan kommun och landsting får styra, menar de, och inte patienternas behov.

”Norrtäljemodellen fungerar”

Ett exempel på där det däremot fungerar väl menar de är i Norrtälje. Sedan tio år tillbaka är landstingsfinansierade sjukvården och den kommunala omsorgen samlade under vårdbolaget TioHundra, och det menar man ger goda möjligheter till samverkan till nytta för alla inblandade, patienter, närstående och personal.

– Vi har många års erfarenhet av att jobba på det här sättet hos oss, och vet att det faktiskt fungerar i praktiken. Vi märker också att intresset för vår modell är växande och tar med glädje emot den strida strömmen av studiebesök i våra verksamheter, säger Peter Graf, vd på TioHundra i ett pressmeddelande.

”Inte i mål”

Bland annat kan specialistläkare göra hembesök och en lösning för snabba biståndsbedömningar även utanför kontorstid frigör platser på sjukhusets vårdavdelningar vilket bidrar till att patienter som kan skrivas ut inte blir kvar på sjukhus i onödan.

– Vi är inte i mål, men har kommit en bra bit på väg. Vi har slutat tänka i banor av landstingsvård och kommunal omsorg, det är lika ointressant för oss som för våra patienter, brukare och deras närstående, säger Peter Graf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.