De felparkerade elsparkcyklarna har varit stoff för debatt i Stockholm ända sedan fordonen gjorde entré i staden. Foto: Terje Pdersen/TT

Nu blir det straffavgift för felparkerade elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Elsparkcyklar som ligger och dräller och blockerar trottoarer och cykelvägar har länge varit källa till frustration hos många stockholmare. Nu ska det bli ändring på det. Det är i alla fall förhoppningen med beslutet om straffavgifter för ”farligt parkerade fordon”, skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Straffavgiften kommer ligga på 250 kronor och kommer faktureras varje gång stadens parkeringsvakter flyttar undan en illa placerad elsparkcykel. Men det är ansvarigt uthyrningsbolag, och inte den enskilde cyklisten, som får stå för notan.

– Vi vill att elsparkcyklarna ska göra det enklare att ta sig fram på Stockholms gator. Istället är det ofta precis tvärtom. Nu tar vi till nya verktyg för att få undan röran, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Beslutet fattades av stadens kommunfullmäktige under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.