Foto: TT

Nu blir sprututbytet permanent i Stockholm – plus ny klinik

Uppdaterad
Publicerad

Försöket med gratissprutor till personer som injicerar droger blir permanent. Verksamheten ska dessutom utökas med en mobil klinik.

Sprututbytesprogrammet på S:t Görans sjukhus har pågått som ett försök i tre år. Från och med nu blir verksamheten på Kungsholmen permanent. Det beslutade landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd under tisdagen.

– Det är en fråga om hälsa och respekt för den här väldigt utsatta gruppen. Den stora vinsten är förbättrad hälsa för den enskilda, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, till Stockholmdirekt.se.

Den nuvarande verksamheten på Kungsholmen ska dessutom utökas med en mobil klinik som ska röra sig i övriga delar av staden eller länet.

M protesterar

En splittrad allians röstade tillsammans med de rödgröna ja till att permanenta kliniken. Moderaterna protesterar och ser hellre att motsvarande pengar läggs på metoder för att få fler att sluta med droger.

Läs mer: Hård kritik mot nationellt program för sprututbyten

– Det ligger sprutor utanför med jämna mellanrum och många närboende är oroliga. Det måste man också ha respekt för. Det finns inget i sprututbytesprogrammet som gör att fler blir avgiftade, säger Ljungberg-Schött, till tidningen.

Sedan försöket inleddes har över 2.000 personer fått behandling på kliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.