Inge Nordensten och Ann Marie Ruthman tycker att det är helt fel att ungdomsbesöken blir färre och kortare. Foto: SVT

Nu blir ungdomsbesöken i äldreomsorgen färre

Publicerad

Ungdomsbesök i äldreomsorgen är en lyckad åtgärd, det är de flesta överens om. Nu ska de trots det bli färre då budgeten för besöken minskar drastiskt.

Det kallas ungdomsbesök när ungdomar i skolåldern besöker och hjälper till på äldreboende några timmar på helgerna. För det får de betalt av kommunen.

Men i år kommer betydligt mindre pengar än tidigare gå till dessa besök. Budgeten minskar från cirka 8,5 miljon, till knappt 5 miljoner kronor. För de boende på Solgården i Sköndal innebär det färre och kortare besök från ungdomarna.

– Inte ska de väl minska för oss gamla? Vi har en ganska enformig tillvaro här, och när de kommer så blir man glad, säger Ann Marie Ruthman.

Uppskattade besök

Ungdomsbesöken är uppskattade på Solgården.

– Vi spelar kort. Det är de vana vid från rasterna i skolan, säger Inge Nordensten.

– Och bakar, det är de bra på, säger Ann Marie Ruthman.

Trots att anslaget minskar med flera miljoner menar de styrande politikerna att man inte kan se detta som en nedskärning, pengarna hamnar istället där de hör hemma – i potten för arbetsmarknadsinsatser.

Man medger att antalet ungdomsbesök därmed visserligen minskar, men betonar att antalet feriearbetare i äldreomsorgen ökar.

”Pengarna behövs till arbetsmarknadsåtgärder”

Den praktiska skillnaden av att pengarna flyttar från äldrenämnden till arbetsmarknadsinsater, blir alltså att färre ungdomar kan besöka de äldre på helger, men att fler kommer och jobbar under loven.

– Pengarna behövs verkligen för arbetsmarknadsåtgärder och det var det som de från början skulle gå till, säger ordföranden i äldrenämnden Torun Boucher (V).

Torun Boucher tycker att ungdomsbesöken är bra, men säger att det inte är så allvarligt att de minskar, eftersom feriearbetande ungdomar i äldreomsorgen ökar.

– Det är inte jättestor skillnad, säger hon.

M mycket kritiska

Moderaterna är däremot mycket kritiska till att besöken minskar, eftersom ungdomsbesöken handlar om att sätta guldkant på tillvaron för de äldre, snarare än  att utföra de praktiska arbetsuppgifter som den ordinarie personalen jobbar med.

– Vi vet ju att vår vårdpersonal är väldigt upptagen och ägnar sig åt just vård och då behövs det någon som kan ge uppmärksamhet eller en kram eller spela kort, säger Dennis Wedin (M) som är gruppledare för äldrenämnden.

Kan inte de här pengarna användas bättre på ett annat sätt?

– Jag tycker att ungdomsbesöken är helt rätt prioritering eftersom vi ser ett stort rekryteringsbehov i äldreomsorgen, säger Dennis Wedin (M).

Redan idag för korta besök

På Solgården är de boende överens om att ungdomsbesöken livar upp, men de tycker redan idag att ungdomarna stannar för kort stund.

– Det är uppiggande när de kommer, och motsatt när de går. Jag tycker det går så snabbt, säger Inge Nordensten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer