Flera av de aktivister som stoppade trafiken på E4 under måndagen misstänks för sabotage. Foto: Privat/Amad.K

Nu inleds rättegången mot klimataktivister för E4-sabotage i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot tolv personer efter den uppmärksammade klimataktionen på E4 i Solna den 29 augusti. Sabotageåtalet har lett till oro för att rätten att protestera kan vara på väg att ändras.

Samtidigt greps sju personer misstänkta för sabotage under fredagsmorgonen efter att samma aktivistgrupp blockerat ännu en motorväg.

Under fredagen inleds rättegången vid Solna tingsrätt om den uppmärksammade aktionen som väckt stark upprördhet då långa bilköer uppstod och en ambulans under utryckning inte kom fram.

Enligt brottsbalken kan den som ”allvarligt stör eller hindrar den allmänna samfärdseln” dömas till upp till fyra års fängelse för sabotage. De tolv åtalas också för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Jag ser allvarligt på brottsligheten. Det är ett val av plats som är precis vid avfarten till ett väldigt stort sjukhus, och det är i rusningstrafik på morgonen med väldigt många personer drabbade, sade den ansvariga åklagaren Marina Ivic till TT i samband med åtalet.

Samtliga nekar till brott

De åtalade är män och kvinnor mellan 25 och 70 år. Under aktionen höll några av dem i banderoller med texten ”Återställ våtmarker”, vilket även är namnet på en organisation som beskriver sig som ”en fredlig civil olydnadsrörelse” och som stått bakom flera liknande aktioner senaste tiden.

I förhören säger flera av de inblandade i aktionen att de planerat för att lämna plats åt blåljustransporten och att en person hela tiden står upp och observerar om det kommer exempelvis en ambulans som måste släppas förbi. Samtliga åtalade nekar till brott.

Två domar har senaste tiden kommit mot aktivister vid liknande aktioner, som fällts för just sabotage. Flera organisationer, däribland Amnesty, gick nyligen ut med en debattartikel där de lyfter sin oro över rättsprocesserna och vad de riskerar att få för konsekvenser.

Oro för ändring i praxis

Brottsrubriceringen sabotage, med sitt höga straffvärde, står inte i proportion till de störningar som aktionerna orsakat, säger Johanna Westesson, sakkunnig jurist på Amnesty. Tidigare fall av civil olydnad för miljöfrågor har betraktats som de mindre allvarliga brotten ohörsamhet mot ordningsmakten eller egenmäktigt förfarande.

– Vi upplever att det här är en förskjutning som skett lite under radarn. Man kan tycka vad man vill om aktivisternas metoder, men vad de gör är att protestera. De för fram ett politiskt budskap och då måste deras agerande bedömas utifrån den grundlagsskyddande demonstrationsrätten, säger Johanna Westesson till TT.

Ännu en vägblockad idag

Under fredagsmorgonen blockerade aktivistgruppen ännu en motorväg i södra Stockholm vilket ledde till långa köer i morgontrafiken. Polisen hade vid niotiden lyckats ta bort aktivisterna, som satt sig ner i vägbanan, och trafiken var åter igång. Sju personer har gripits misstänkta för sabotage.

– De kommer höras och sedan är det upp till åklagare att besluta om de ska vara fortsatt frihetsberövade, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till SVT vid lunchtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.