Foto: SVT

Stockholm först med att låta engelsktalande ge blod

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har det inte varit möjligt för engelsktalande personer att ge blod, trots att det ofta efterfrågar både blod och blodgivare. Anledningen har varit risk för språkliga missförstånd när man ska ansöka om att bli blodgivare. Nu blir Stockholms län först med att ge möjlighet till engelsktalande personer med svenskt personnummer att lämna blod.

Enligt Socialstyrelsens regler får man inte ge eller ta emot blod om det finns en risk för språkliga missförstånd när man ansöker om att bli blodgivare.

Under hösten 2018 har Blodcentralen i Stockholm utbildat sin personal i medicinsk engelska och både hälsodeklarationer samt informationsmaterial har översatts till engelska. Det här gör det nu möjligt för engelsktalande personer att donera blod.

Medicinsk engelska

– Att bara kunna engelska räcker inte för att personalen ska kunna ta hand om engelskspråkliga blodgivare, säger Maria Kvist, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Stockholms län.

Hon fortsätter:

– Att kunna förklara det på medicinsk engelska är annorlunda, sjukdomar och andra termer är annorlunda och det får inte finnas rum för missförstånd när man ska ansöka om att ge blod.

Stockholm först med förändringen

Om det här kommer att sprida sig till andra städer är något som återstår att se, menar Maria Kvist. Hon ser dock positivt på om blodcentraler i andra städer skulle införa utbildningen.

Är det så att ni ofta har brist på blod?

– Vi behöver fler blodgivare framförallt för att kunna ha tillräckligt mycket blod under influensaperioder. Ofta ligger vi precis på gränsen till det vi behöver och om det ökar någon procent mer så skulle det bli en helt annan balans. Alla som behöver blod får det, men just under influensaperioder blir det lite kärvt med donationer, säger hon.

Men varför har ni  då inte utbildat er personal tidigare?

– Varför vi inte har gjort det tidigare handlar om en resursfråga och samtidigt är det nu på senare år som frågan har kommit upp om engelsktalande personer vill bli blodgivare. Det är nu som det har blivit tydligt att det är en grupp som vill bidra och då ville vi möjliggöra det, säger Maria Kvist.

Kommer sprida sig

Från och med den 16 januari kan engelsktalande med svenskt personnummer bli blodgivare.

De kan då besöka Blodcentralen Hötorget som är bemannad med rätt utbildad personal. Men i framtiden ska det, enligt Maria Kvist, vara möjligt med blodgivning på engelska på alla blodcentraler i länet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.