Här förklarar Per Engvall hur sjöpolisens arbete underlättas av att böter nu kan utfärdas på plats. Han avslöjar också vilken musik som han inte tycker är störande. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Nu kan sjöpolisen bötfälla fartdårar och ljudbovar på plats

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon, den 1 juli, kan sjöpolisen bötfälla fartdårar och ljudbovar bland vågorna direkt på plats. Förhoppningen är att polisarbetet ska bli effektivare.

Tidigare har polisen bara kunnat skriva förelägganden som eventuellt lett till rättegång och sedan efter något halvår utmynnat i en bot. Det har stulit tid från polisarbetet, men från och med torsdag kan polisen snabbt skriva ut en bot på plats.

– De sista två somrarna i pandemins tecken har trafiken på sjön ökat kraftigt. Många som tidigare har firat semester utomlands har köpt båt i år, men väldigt många är inte sjövana. Då har man insett att vi måste göra någonting, säger Per Engvall, samordnare för sjöpolisen.

Så blir bötesbeloppen

Den nya på-plats-boten och nästa års körkortskrav för vattenskotrar ska öka tryggheten vid badplatser och dylikt.

Den som buskör vattenskoter på ett sätt som stör eller skapar otrygghet kan få 1 500 kronor i böter, men även den som spelar för hög musik kan få böter på 1 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.