Foto: TT arkivbild

Efter 175 år – nu överlämnar Karolinska kvarlevor till Australien

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit i förvar i Stockholm i drygt 175 år ska kvarlevorna av sju personer lämnas över till Australien.

– Vi kommer att genomföra en överlämningsceremoni där Karolinska institutet kommer att överlämna kvarlevorna av sju individer av australisk ursprungsbefolkning till företrädarna för det australiska repatrieringsprogrammet. De har jobbat i 25 år för att föra tillbaka kvarlevorna till Australien, säger Olof Ljungström, på enheter för medicinsk historia och kulturarv på Karolinska Instituet.

Kvarlevorna efter de sju personerna har sedan 1800-talet förvarats på Karolinska Institutet men i mitten av 60-talet flyttades de till Stockholms Universitet för att senare flyttas till Medicinhistoriska museet.

Resenärer tog hem skeletten

Trots att Karolinska Institutet har försökt ta fram så mycket information som möjligt om kvarlevorna inför överlämningen så vet man inte vilka personerna var.

– De är ju anonyma, de är upplockade ur gravar i Australien av olika svenska resenärer mellan 1840- och 1880- talet, säger Olof Ljungström.

Ett barnskelett

– Men det vi kan identifiera är vem som har fört dem till Sverige och Karolinska Institutet i sex av de här fallen. Det sjunde är ett barnskelett men där har det inte angetts varifrån det avlägsnats.

I ett av de sex fallen vet man vilken ursprungsbefolkning personen tillhörde.

– En av dem är ett kranium som är taget från en grav 1843 som tillhörde Kaurnabefolkningen i Port Adelaide i södra Australien. Det togs hit av en svensk sjöman, säger Olof Ljungström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.