Foto: SVT

Nu rivs Gasklocka 4

Uppdaterad
Publicerad

Den 85 år gamla och 90 meter höga Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden ska rivas och lämna plats för bostäder. SVT Nyheter Stockholm fick följa med upp på toppen en sista gång innan plåtbitarna faller till marken.

Det var länge sen Gasklocka 4 levererade gas till Stockholms stad. Och i takt med att staden växer så måste ytan användas till bostäder. När Stockholms stad köpte tillbaka gasklockan från Fortum så beslutades att byggnaden skulle rivas och ersättas med ett höghus.

Höghuset planerades att bli 170 meter, men efter flera turer slutade höjden på 90 meter. Eller rättare sagt 110 meter över havet. När SVT Nyheter Stockholm träffade projektchefen för Norra Djurgårdsstaden, Staffan Lorentz, på toppen av gasklockan, så konstaterade han att det kändes högt nog.

Rivs nerifrån

I början av september påbörjas rivningen av byggnaden och det kommer att bli ett komplicerat arbete. Byggnaden är hög och ligger mitt i bostadsområdet. Därför har man valt att riva byggnaden nerifrån.

– Det har inte gjorts många rivningar av så här stora gasklockor som jag känner till. Ingen av de företag som vi har haft kontakt med har gjort det heller. Så det blir nog rätt komplicerat, säger Bosse Persson, projektledare på exploateringskontoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter