Nu börjar rivningen av Sollentunamässan. Foto: SVT

Nu rivs Sollentunamässan

Publicerad

Nu börjar rivningen av Sollentunamässan, istället kommer där att bli bostäder men en viss oro märks hos Sollentunaborna att lägenheterna blir för dyra.

På onsdagen firades startskottet för rivningen av Sollentunamässan med fyrverkeri och alkoholfritt bubbel. Tanken är att den rivna byggnaden ska ge plats till nya bostäder istället, men alla kommer inte att ha råd att bo i det nya bostadsområdet enligt Stadsbyggnadsnämnden.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande, moderaten Thomas Ardenfors var strålande nöjd med att äntligen ha kommit igång med rivningen av Sollentunamässan som stått oanvänd i nästan tio år.

– Det här är en fantastisk dag, att vi äntligen tar det första rivtaget, säger han.

Idag är Sollentunamässan sliten

Idag ser den gamla mässan väldigt sliten och trasig ut, men en gång i tiden var den en av Sveriges tre största mässor och började sin verksamhet redan 1973. Sedan byggdes Kistamässan och sedan 2008 har Sollentunamässan stått tom förutom att Skanska har haft en del lager där. 

Alla kommer inte att ha råd

Men nu rivs alltså mässan för att göra plats för mellan 500 och 600 bostäder. Sollentuna kommun arbetar just nu med att ändra detaljplanen för att skapa nya kvarter med både bostadsrätter, hyresrätter, kontor och äldreboende. Men frågan är hur dyrt det kommer att bli att bo i det nya området.

– Om det vet vi ingenting idag, säger Thomas Ardenfors som inte är orolig för att folk inte ska ha råd att bo i det nybyggda området.

– Det kommer att bli väldigt prisvärt, men alla kommer inte ha råd att hyra eller köpa bostad här, säger han.

Bostäder vid Malmvägen

Att det nya bostadsområdet kommer att ligga bredvid problemtyngda Malmvägen tror Thomas Ardenfors inte kommer att bli ett problem. Han menar att området ligger så pass centralt och har så bra kommunikationer att människor kommer att vilja betala för att bo där ändå. Dessutom menar han att bostadsbristen i Stockholm gör området eftertraktat och att de som bor där idag trivs.

Oro bland Sollentunaborna

Flera Sollentunabor säger att de är nöjda med att Sollentunamässan rivs, men oroar sig för att de nya bostäderna kommer att bli för dyra.

– Det är bra att de river mässan eftersom det har blivit ett skräphål, säger Lena Stråth.

Även Bilal Nassar tycker att det är bra även om han är orolig för att bostäderna kommer att bli för dyra.

– Nyproduktion ger hög hyra, men många kommer inte att ha något alternativ, säger han.

Detaljplanen för bostäderna beräknas vara godkänd till sensommaren 2018 och själva byggandet komma igång i början av 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.