Nu slopas ”nattis” i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Nu slopas möjligheten att få barnomsorg på obekväm arbetstid i hemmet från och med första juli i Stockholms stad. Istället ska barnomsorgen finnas på fritidsgårdar och andra gemensamma lokaler. De nya reglerna oroar föräldrarna.

Det är runt 200 barn i Stockholm stad som har barnomsorg när föräldrar jobbar helger, kvällar och nätter. De flesta, 130 barn, har nattis i hemmet. Men det alternativet försvinner från 1 juli. Barn med särskilda behov undantaget. Alla barn ska istället sova i gemensamma lokaler.

”Kommer att gynna föräldrar”

Skolborgarrådet Olle Burell (S) försvarar beslutet och menar att det kommer att underlätta för fler föräldrarna till att söka om barnomsorg och ta fler jobb.

På vilket sätt skulle det vara tryggare ha omsorg i gemensamma lokaler istället för i hemmet?

Jag tycker att det är självklart att utbildad personal är en fördel och att vi som arbetsgivare och stad tar ansvar för att verkligen göra alla de säkerhetscheckar som man behöver för att vuxna människor som jobbar med barn. Och det är bra att det alltid finns två vuxna i närheten av barn så att de ser till att det finns trygghet och omsorg, säger Olle Burell.

Vad säger du till de föräldrar som är upprörda över detta?

Det handlar om 200 barn så att vi kan en god dialog med föräldrarna och se till att anpassa verksamheten så mycket det bara går efter deras behov och önskemål.

Är det här ett sätt att spara pengar?

– Nej, vi satsar 16 miljoner på detta för att fler ska kunna tacka ja till jobb och inte avstå från det.

”Det här är vansinne”

Lotta Edholm (L) tycker att man ska riva upp det nya beslutet och låta föräldrarna välja hur de vill ha det.

– Det här är helt bedrövligt. Det här var exakt det jag varnade för, nämligen att man skulle krångla till människors liv, minska friheten för individer att bestämma själva över sin egen familj. Och göra att en del människor inte kan behålla sina jobb, jag tycker att det här är vansinne, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarådet.

Nya regler för nattis

Du som är vårdnadshavare kommer från och med april att kunna ansöka om barnomsorg på obekväm arbetstid för höstterminen 2017 via e-tjänsten Min barnomsorg. Det är också via Min barnomsorg som du får information om beslutet när handläggningen är klar.

Utbildningsförvaltningen tar över ansvaret för beslut som gäller från den 1 juli 2017.

Utbildningsförvaltningen har redan idag ansvar för beslut om barnomsorg på obekväm arbetstid för barn som är inskrivna i fristående förskolor och skolor.

Anslagsfinansiering – Stadens Barnomsorg på obekväm arbetstid skall finansieras via ett centralt anslag till utbildningsnämnden. Till budget 2017 föreslås utbildningsnämnden ett anslag på 16 mnkr som skall finansiera stadens totala kostnad för barnomsorg på obekväm arbetstid.

Prismodell – Kostnaden för verksamheten gentemot utförarna fastslås i en fast prismodell med ersättning per timme som är lika oavsett regiform.

Föräldraavgift – Avgiften till vårdnadshavaren för barn i barnomsorg på obekväm arbetstid utgår från maxtaxans högsta avgiftsnivå för heltid i förskoleverksamheten 1313 kr per månad. Har samma vårdnadshavare fler barn i barnomsorgen på obekväm arbetstid är avgiften 875 kr/månaden per barn från andra barnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.