Suss Forsman Thullberg. Foto: SL.

Nu ska bussarna i Norrort gå i tid

Publicerad

Från och med den här veckan ska busstrafiken i Norrort fungera normalt.

Det framgår av den åtgärdsplan som bussbolaget Arriva tog fram för ett par veckor sedan. Sedan Arriva tog över busstrafiken i norra Stockholm i början av januari har kritiken duggat tätt, både från resenärer och kommuner.

Men resenärer som ABC har pratat med på morgonen är skeptiska till att det ska bli bättre.

– Det är förjävligt att det får se ut så här. Man kan inte lita på kollektivtrafiken. Det skulle ju bli bättre i dag, men jag tror aldrig att det kommer fungera, säger Karl upprört.

– Innan de bytte företag som har hand om bussarna kom de ofta i tid. Men nu kommer det nästan ingen buss så jag kommer för sent till skolan, säger Rebecca Dyring-Bro.

Statistik har visat att inte ens varannan buss kom fram i tid när Arriva tog över trafiken 7 februari, och SL:s ordförande varnade för att bolaget sitter löst om de inte skärper sig.

Nytt schema för chaufförerna

Enligt kommunikationschef Suss Forsman Thullberg på SL införde Arriva under förra veckan ett nytt schema för busschaufförerna. Mer luft mellan avgångarna ska göra att dominoeffekterna av en försenad buss inte ska bli lika stora.

– Arriva har gjort det de skulle ordna till. Det är för tidigt att utvärdera effekterna, men än så länge verkar det gå väldigt bra, säger Suss Forsman Thullberg, till ABC.

– Förra veckan var Arriva nere på 25 inställda turer, mot flera hundra de tidigare veckorna. Men det var sportlov förra veckan, så det riktiga testet kommer den här veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busskaos i Norrort

Mer i ämnet