För att riva hamnen krävs miljötillstånd, något som staden fått. -Men det låg en begränsning att det inte fick göras några rivningsarbeten mellan april till slutet av augusti, säger Fabian Kjessler, exploateringskontoret. Foto: Stockholms stad/SVT

Nu ska pirathamnen rivas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska den omdiskuterade hamnen i Årstaviken rivas. – Från och med september kan vi göra rivningen, säger Fabian Kjessler enhetschef på exploateringskontorets markförvaltning.

Pirathamnen som den kallas i folkmun är en nedlagd oljehamn i Årstaviken i centrala Stockholm. Hamnen har länge varit omdiskuterad men nu ska den rivas.

– Vi planerar att riva den till hösten. Vi håller just nu på att handla upp en entreprenör till själva rivningen. Dessutom har vi ansökt hos Kronofogden om att avlägsna båtarna från platsen, säger Fabian Kjessler enhetschef på exploateringskontorets markförvaltning.

Oljehamnen var i bruk fram till mitten av 90-talet och skulle förse Södersjukhuset med olja. För åtta år sedan la den första båten till illegalt. Under åren som gått har en oljepråm brunnit och flera båtar sjunkit. Polisen har också gjort flera tillslag på båtarna och hittat stöldgods och narkotika.

”Ägandefrågan inte klarlagd”

Anledningen till att rivningen dragit ut på tiden är bland annat att Stockholms stad och Region Stockholm inte kunna komma överens om vem som äger hamnen, något som fortfarande är oklart.

– Ägandefrågan är inte riktigt klarlagd. Men däremot har vi kommit överens med Region Stockholm att vi kommer sköta själva rivningen och att de kommer vara med och finansiera själva rivningen, säger Fabian Kjessler.

Miljötillstånd med begränsningar

Arbetet med att riva hamnen påbörjades under förra hösten. Stockholms stad ansökte då om de miljötillstånd som krävs för att riva hamnen och i våras fick staden klartecken.

– Men det låg en begränsning i miljötillståndet att det inte fick göras några rivningsarbeten mellan april till slutet av augusti. När vi fick den begränsningen så visste vi att från och med september kan vi göra rivningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer