Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För den första av tre sommarhelger stängs biltrafiken av helt på Sveavägen. Hör vad besökarna på plats tycker om det. Foto: Alva Collin/SVT

Nu stängs Sveavägen i Stockholm för bilar under helgerna

Publicerad

Sveavägen stängs av för biltrafik under tre sommarhelger och en helg i september, med start idag. Syftet är att minska störningar och skapa en levande yta för kultur, evenemang och sociala möten.

Stockholms stad stänger av Sveavägen för fordonstrafik mellan Odengatan och Kungstensgatan under vissa helger för att göra området mer tillgängligt. Många fotgängare och cyklister rör sig redan här, och planen är att skapa utrymme för torghandel, uteserveringar och kulturevenemang. Projektet utvärderas efter testperioden.

Hur påverkas trafiken?

Enligt Stockholms stad kommer genomfartstrafiken på Sveavägen att minska med cirka hälften när vägen blir bilfri under helger. Kvarvarande trafik leds om med tillfälliga vägvisningar. Busslinje 57, den enda linjen som påverkas, kommer att dirigeras om. Avstängningarna kommer att tillåta utryckningsfordon och angöring för rörelsehindrade att passera vid behov.

De här helgerna blir bilfria:

15-16 juni

17-18 augusti

24-25 augusti

21-22 september

Under de bilfria helgerna är trafiken avstängd från fredag kväll 22:00 till tidig måndag morgon 05:00. Gatan ska vara aktiverad lördag 10:00-22:00 och söndag 10:00-18:00.

Busslinje 57 påverkas av avstängningen. Bussen kommer delvis att få en annan dragning under de bilfria helgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.