Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sanna Ahmad, som startat Hjulstas dambasketlag, berätta om varför hon tycker det är viktigt att få spela basket i slöja. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Nu startas Hjulstas första dambasketlag – vill ge kvinnor med hijab möjlighet att tävla

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i maj 2017 blev det tillåtet att bära hijab vid matcher inom elitbasket. När Sanna Ahmad bestämde sig för att starta upp Hjulstas första basketlag för damer var det med tanken att ge kvinnor i hijab en möjlighet att fortsätta träna och tävla i basket efter att de fyllt 18.

– De som har hijab och de utan är välkomna att köra tillsammans, säger hon. 

Innan de nya bestämmelserna beslutades av FIBA, Internationella basketförbundet, 2017 stoppades kvinnor i sjal från att tävla professionellt efter att de fyllt 18 år.

Motiveringen var att det skulle kunna skada bäraren, med- eller motspelarna eller att plagget skulle kunna falla av.

I samband med att förbudet hävdes rapporterade flera medier, bland annat Mitti och Al Jazeera om unga kvinnor som hindrats från att spela professionell basket för att de bar hijab.

Hör Sanna om varför det är viktigt för henne att få spela basket i hijab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet