Aldrig tidigare visade snusdosor; tv med erotiskt motiv från 1800-talet, högst upp th Axel von Fersens dyrgrip värderad till en halv miljon, nedre th Gustav IIIs snusdosa. Foto: Snus- och Tändsticksmuseum

Nu visas snuskiga snusdosorna

Uppdaterad
Publicerad

Återinvigt museum visar upp aldrig tidigare visade snusdosor, lyxiga dyrgripar men även hittills censurerade snusdosor med erotiska motiv.

Efter lång renovering blir det återinvigning på Snus- och Tändsticksmuseum på Skansen på fredag. I samband med öppnandet kommer man att visa upp många föremål som aldrig tidigare ställts ut, bland annat historiska snusdosor med erotiska motiv som tidigare censurerats för allmänheten.

– Snus är och har alltid varit en njutningsprodukt för vuxna, och nu tog vi beslutet att upphäva den tidigare censuren vi har haft runt just dessa snusdosor. De tillhör en särskild föremålskategori och har en lång historia med ett kulturhistoriskt värde, säger Jeanette Danielson, museichef i ett pressmeddelande.

Lyxdosor i guld och silver

Det finns också några riktiga dyrgripar i samlingen som man får se för första gången, snusdosor i guld och silver som förmodligen har beställts av Gustav III och Karl IV Johan. Den dyraste i samlingen tillhörde Axel von Fersen, och är värderad till en halv miljon kronor.

– Vi är riktigt stolta över att åter kunna öppna portarna för allmänheten. Vi har arbetat hårt för att sätta snuset och tändstickan i sin historiska kontext och skildra deras resa. Till exempel har snuset gått från att vara en lyxprodukt som användes av kungar och adelsmän till att under industrialismens intåg bli en utpräglad arbetarklassprodukt. I dag snusar en miljon svenskar och snuset har blivit mer klassneutralt, säger Jeanette Danielson.

När museet öppnar på nytt på fredag passar man också på att byta namn från Tobaks- och Tändsticksmuseum till Snus- och Tändsticksmuseum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.