Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På BUP KID:s hemsida går att läsa att de förtydligat rutinerna och remisskriterierna från september 2023 – 11 dagar efter SVT:s dokumentär publicerats. Hör specialistläkaren i barnpsykiatri, Fredrik Lundkvist, hur puberteten kan påverka barn med könsdysfori. Foto: SVT/”Transkriget – tänk om ni har fel”

Ny åldersgräns på största kliniken för barn med könsdysfori – efter SVT:s ”Transkriget”

Uppdaterad
Publicerad

Landets största klinik för barn med könsinkongruens och könsdysfori, BUP KID i Stockholm, uppmanar nu vårdgivare att inte remittera patienter under elva år till deras mottagning. Beslutet fattas en dryg vecka efter SVT:s dokumentär ”Transkriget – tänk om ni har fel”.

På torsdagen beslutade BUP KID om att höja åldersgränsen för när patienter ska kunna remitteras till deras mottagning. Beslutet kommer efter att SVT berättat att barn så unga som fyra år finns inskrivna på landets kliniker – något som oroat delar av läkarkåren.

På BUP KID finns i dag 368 patienter varav 74 var under 11 år vid vårdsökandet.

Mottagningen motiverar förändringen i intern kommunikation: 

”Då bedömning av könsinkongruens- och dysfori inte kan göras innan påbörjad pubertet, bör remittering till BUP KID först göras efter 11 års ålder och när pubertet påbörjats. Inför remittering bör ärenden prioriteras där könsinkongruensen funnits under längre tid och orsakar lidande/funktionsnedsättning”.

Pekar på hjärnans utveckling

I dokumentärserien menade flera ledande experter att könsdysfori ofta försvinner i puberteten. 

– Problemet med den här vården det är att man, när man behandlar, så tar man bort just den faktor som gör att det läker ut, säger Fredrik Lundkvist, specialistläkare i barnpsykiatri.

Även det har BUP KID tagit fasta på när de nu förändrar sina riktlinjer:

”Med bakgrund av att hjärnan under utveckling påverkas av könshormoner i påbörjad pubertet, är det väsentligt att ej utreda och bedöma kring könsinkongruens och eventuellt påföljande dysfori orsakad av detta förrän pubertet är påbörjad. Den könsinkongruens som ses hos många yngre barn leder inte alltid till fortsatt könsdysfori efter puberteten”. 

Ingen utredning före pubertet

SVT har sökt ansvariga vid enheten för UP Forskning, utveckling och utbildning, där enheten BUP KID ingår. De har avböjt intervju, men återkommer med mejlsvar.

”Det är en intern rekommendation då vi inte påbörjar någon utredning innan puberteten”.

De menar dock att ingenting har förändrats.

Vad händer med de patienter som är under elva år och redan inskriva hos er? Ändras något?

”Nej, de barn som är inskrivna står i väntan på inträdande av puberteten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.