SVT:s reporter Bo Öhlén förklarar vad som gäller.

Snart kan du flyga drönare utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år tas tillståndskravet bort för drönare under 7 kg. Transportstyrelsen förenklar reglerna och gör det tillåtet att flyga närmare flygplatser än tidigare.

Den som flyger drönare måste känna till vilka regler som gäller för att få flyga, annars riskerar man böter eller i värsta fall fängelse. Hittills har strikta regler gällt och många har därför inte kunnat använda sina drönare.

Reglerna ändras

Men från och med den 1 februari 2018 börjar Transportstyrelsens nya regler för drönare att gälla och då kan du som bor i Stockholms innerstad, eller de södra förorterna, lugnt ladda batterierna i barnens drönare. För nu ändras reglerna och tillståndskravet tas bort när det kommer till drönare under sju kilo.

Välkomnas av piloterna

De nya reglerna gör att det blir tillåtet att flyga med drönare om du befinner dig mer än fem kilometer från Bromma flygplats och håller dig under 50 meters höjd. Förändringen välkomnas av piloterna eftersom små drönare som flugit ganska långt från Bromma eller Arlanda vid flera tillfällen framtvingat stora omdirigeringar av flyget.

Dessutom gäller det här:

  • Märk din drönare med namn och telefonnummer
  • Flyg inte längre bort än att du hela tiden kan se drönaren
  • Flyger du utanför de så kallade restriktionsområdena får du flyga upp tilll 120 meters höjd
  • Man får inte flyga alltför nära människor eller djur och det är förbjudet att flyga över olycksplatser där räddningsaktion pågår.
  • Håll dig borta från kärnkraftverk, fängelser, naturreservat eller militära områden.

Läs mer hos Tansportstyrelsen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.