Läkare och sjuksköterskor följer med i ambulansen för att vårda patienten under färden. Foto: Region Stockholm

Ny intensivvårdsambulans rullar i länet

Uppdaterad
Publicerad

En ny intensivvårdsambulans med specialteam rullar nu i Stockholms län. Den bussliknande ambulansen kommer att transportera svårt sjuka patienter mellan olika intensivvårdsavdelningar.

Stockholms län har sedan tidigare två intensivambulanser som rullar dygnet runt och nu utökas flottan. Den nya bussambulansen har mer avancerad elektronisk utrustning och större möjlighet att anpassa vårdutrymmet efter patientens behov. Även läkare och sjuksköterskor följer med för att vårda patienten under färden.

Intensivvårdspatienter är de allra svårast sjukaste och antalet vårdplatser är begränsade. Men ibland måste en patient flyttas för att ge plats till andra patienter med större vårdbehov.

– Intensivvårdsambulanserna har en avgörande roll för att de här patienterna kan flyttas utan att själva vårdinsatsen behöver avbrytas, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården i Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.