Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser jaktmönstret ut för lodjur och vad är utmaningarna när skyddsjakt är utfärdat på ett specifikt djur? Hör mer i videon. Foto: Junge, Heiko/TT

Ny lodjursattack på får i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen skedde en fjärde attack på får i Norrtäljetrakten – förövaren misstänks vara det lodjur som det nyligen utlysts skyddsjakt på.

– Det var ett får som blivit bitet i strupen. Det levde när det hittades men man tvingades att avliva djuret, säger Ingemar Parck, vilthandläggare, Länsstyrelsen Stockholm.

Det var den i mitten av februari som Länsstyrelsen utlyste skyddsjakt på ett specifikt lodjur i Norrtäljetrakten efter att flera får attackerats. Helgens attack är den fjärde, och under en kort period ska fyra närliggande gårdar ha drabbats av angrepp från samma lodjur, enligt Länsstyrelsen som uppger att ingen skyddsjakt startade efter att fåret hittades.

– Det var svåra förhållande. Man visste inte hur lång tid som gått mellan angreppet och när fåret hittades, säger Ingemar Parck, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Två attacker på får under helgen

Under veckan som gick skedde även en ytterligare attack mot får av lodjur i Norrtäljeområdet. Men enligt Länsstyrelsen ska det ska det inte röra sig om samma lodjur eftersom avståndet mellan platserna är för stort.

Hur ofta äter ett lodjur och vilka utmaningar finns i jakten på ett lodjur? Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.