Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ny metod ska förhindra långdragna förlossningar

Uppdaterad
Publicerad

Långa förlossningar kan medföra komplikationer för både barnet och mamman. Nu har Södersjukhuset tagit fram en ny metod som kan minska problemet.

Genom att analysera mjölksyrehalten i fostervattnet vid förlossningen går det att se om livmodern är överansträngd och behöver vila. Istället för att barnmorskorna sätter igång värkarna som gör att kvinnorna riskerar timslånga förlossningar innan bebisen är redo. Det menar uppfinnaren Eva Wiberg Itzel som är docent på KI och överläkare på kvinnokliniken på Södersjukhuset och som forskat i ämnet i snart 15 år.

Nu har hon tagit fram en ny förlossningsmetod i en internationell forskningsstudie. Mätmetoden är döpt till AFL: amniotic fluid lactate.

– Livmodern är en stor muskel och den producerar massor av lactat eller mjölksyra. Normalt så producerar den en ganska normal nivå, men när en förlossning stannar upp så har vi sett att nivåerna blir jättehöga. Då kan man analysera dem genom datorn ganska enkelt och vi får ett svar på 15 sekunder, berättar överläkaren Eva Wiberg Itzel.

Drabbar 20.000 kvinnor varje år

I Stockholm drabbas 1.500 kvinnor av långdragna förlossningar varje år och i hela landet drabbas över 20.000 kvinnor. Något som kan medföra komplikationer för både bebisen och mamman. För att minska riskerna kommer kvinnoklinken på Södersjukhuset prova den nya metoden från och med i vår och Eva Wiberg Itzel har redan börjat utbilda sin personal inom ämnet.

Med den nya metoden hoppas hon nu på att kunna specialdesigna förlossningen för varje kvinna.

– Är värdet högt så ska vi agera på ett speciellt sätt och är värdet lågt då ska vi agera på ett annat sätt. För oss är det här ett nytt sätt att närma oss de här förlossningarna som är ett problem, säger Eva Wiberg Itzel.

Bill Gates sponsrade första studien

Överläkaren Eva Wiberg Itzel har både kommit på idéen själv och tillsammans med sin man byggt apparaten som analyserar proverna. Något som fick Bill Gates att vilja investera i de första studierna.

Tror du att du kommer få ett samtal från honom?

HAHA, det var andra gången i KI:s historia som Bill Gates finansierade en studie, så jag vet inte, vi får väl se om jag får något samtal. Ryktena säger att han läser alla ansökningar själv. Jag kommer skicka lite information till honom, det har jag lovat.

Nu har flera Europeiska länder visat intresse och i framtiden hoppas Eva Wiberg Itzel att hennes uppfinning kan hjälpa kvinnor i hela världen.

– Jag hoppas vi ska kunna tillsammans lära oss mer och utveckla det här till något jättebra. Det är ofarligt, vi samlar in det som rinner ut och det ger oss mer information än vad vi har idag så är det jättebra, säger Eva Wiberg Itzel.

Botmedel för långdragna förlossningar

Vad som orsakar mjölksyra i livmodern är det ingen som vet men det hoppas Eva Wiberg Itzel på att hon en dag ska komma fram till och eventuellt hitta botemedel för.

– Det är drömmen att försöka hitta hur vi kan dra ner på mjölksyrat. Men vi börjar med den här studien och hoppas att vi kan föra det här framåt, för jag tror att det här bara är en början.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer