Behovet av ett nytt, säkrare radiokommunikationssystem har länge varit akut hos Stockholmspolisen. Nu har testarna av det nya, digitala och krypterade kommunikationssystemet Rakel påbörjats.
– Det här är jättestort och innehåller väldigt mycket trygghets- och säkerhetsfrågor. Att våra medarbetare ska kunna lita på att det alltid finns någon som lyssnar och att någon svarar på anropen, säger Ulf Rohdin som projektleder införandet av Rakel i Stockholms län.
Omdiskuterat
Totalt ska 4.500 poliser i Stockholms län utbildas i Rakel. Men systemet är omdiskuterat. Dålig ljudkvalitet och problem med överföring har gjort att Rakel försenats ett och ett halvt år.
-Man måste komma ihåg att det här är ett helt nytt digitalt system och det blir alltid inkörningsproblem med nya system så jag ser ingen större dramatik i det, säger Ulf Rohdin.
Rakel kommer dessutom att förändra nyhetsrapporteringen eftersom systemet är omöjligt att avlyssna. I dag använder sig flera redaktioner och frilansreportrar och fotografer av polisradion för att ta reda på hur, var och när någonting av intresse sker.
”Bedrövligt”
Frilansfotografen Hasse Rosenthal förser bland annat Aftonbladet, TV4 och SVT med färska nyhetsbilder och är ofta först på plats när någonting hänt.
-För oss och för media överhuvudtaget blir det bedrövligt eftersom vi inte får någon insyn alls i vad polisen håller på med, säger Hasse Rosenthal till ABC.
-Vi har redan påbörjat en process där vi blir mer aktiv på Internet och mer aktiv i vår information mot media, för att säkerhetsställa samhällets intresse i att få information kring vad polisen gör, säger Ulf Rohdin.
Medialicenser uteslutet
Enligt Ulf Rohdin är det helt uteslutet för polisen att släppa licenser för avlyssning till media. För en månad sedan uttalade sig Stockholmspolisens pressansvarige Joakim Caryll i Rapport om andra risker med införandet av Rakel.
-Det finns flera risker och en risk är att exempelvis frilansfotografer följer efter oss när vi är på väg till en insats. Det kan dels äventyra insatsen i sig eller att de här människorna råkar illa ut, säger Joakim Caryll.
Så frågan är vad som händer när Stockholmspolisens egna informatörer ska välja ut vilka av de drygt 1.500 händelser per dygn, som media får ta del av.