Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Bocander (M) tycker att Timbro allt mer liknar ett ungdomsförbund. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Ny rapport: Danderyds kommun sämst på bygga nya bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Danderyd, Stockholm och Lidingö toppar lista över kommuner i Sverige som är sämst på att bygga nya bostäder i förhållande till efterfrågan, detta enligt en ny rapport från den borgerliga/marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

– Unga och de som står utanför bostadsmarknaden är de stora förlorarna i den utveckling vi har sett om långa köer till hyresköer och boprisökningen, säger Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro.

En anledning till att det inte byggs tillräckligt många nya bostäder, menar tankesmedjan Timbro, är att kommunerna kan bestämma om detaljplanerna – det vill säga hur och var något får byggas.

– Grannarna är sällan positivt inställda till byggnationer för det blir buller och grönområden försvinner. Det blir ett problem när kommunpolitikerna svarar för sin egna väljare och inte de som hade kunnat bo där, säger Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro.

Lundberg menar att en del av lösningen till bostadsbristen skulle vara att avskaffa det så kallade kommunala planmonopolet, då kan markägare själva bestämma över nybyggnationer.

I videon ovan hör ni kommunstyrelsens ordförande i Danderyd som rasar mot rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer