Foto: 12.000 män uppskattas vara drabbade av anorexia nervosa i landstingets nya rapport.

Fler män än man trott har anorexia

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person som har anorexia nervosa är en man som inte har fått någon vård. Det överraskar forskarna bakom landstingets nya rapport som också visar att även äldre personer över 80 år är drabbade.

Anorexia nervosa är en dödlig sjukdom. I en ny rapport från Stockholms läns landsting visar att det finns ett stort mörkertal av män och kvinnor i länet, från 22 år och uppåt, som är drabbade av anorexia och 33 procent av dem är män.    

– Vi hittade fler män än vad vi brukar se och vi hittade fler män än vad tidigare studier har visat, säger Jennie Ahrén som är forskare på Karolinska institutet och CES som har tagit fram rapporten.

– Enligt våra uppskattningar är det mindre än 1 på 40 av de drabbade som varit i kontakt med vården, säger hon.

Skev kroppsuppfattning

Återhållsam med maten, överdriven fysisk aktivitet och en skev kroppsuppfattning är kriterierna för anorexia nervosa. I studien ingår 45.000 slumpmässigt valda personer som svarade på frågor om träning, kroppsuppfattning, matvanor och vikt. Svaren visar vilka som uppfyller kriterierna för diagnosen anorexia. Forskarna jämförde sedan uppgifterna med bland annat vårddatabasen för att se hur många som varit i kontakt med sjukvården.

– Det är ytterst få personer har varit i kontakt med vården eller fått någon diagnos. De kan ha sökt för annat och vi ser att det finns en viss överrepresentation av andra psykiatriska diagnoser, säger Jennie Ahrén.

Fler äldre förvånar

Rapporten pekar på att i Stockholms län är det 40.000 kvinnor och 12.000 män som lever med anorexia nervosa. Det finns också tecken på att fler äldre personer har sjukdomen. Det är lika många personer över 80 år som uppskattas ha anorexia som i den yngre gruppen 22-32 år.

Det har mött kritik, där kritikerna menar att vara mager är en del av åldrandet. Men Jennie Ahrén håller inte med, hon menar att de äldre uppfyller alla kriterier för diagnosen.

– De äter väldigt lite och håller igen med maten, är underviktiga och powerwalkar. Tänk om vi skulle missa den här gruppen över 80 år, bara för att de är gamla. Det vore farligt.

Tidigare forskning har varit fokuserad på yngre kvinnor som anses vara en riskgrupp men nu har forskarna fått en fingervisning om hur sjukdomen är utbredd i hela befolkningen.

– Nu har vi en kartläggning av hur många som uppskattas ha anorexia nervosa och det är möjligt att det första vi nu gör är att titta närmare på den här gruppen med äldre personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer