Erik Duva hjälper nu andra som fått sjukdomen genom att vara mentor på Frisk & fri, riksföreningen mot ätstörningar. Foto: TT/SVT

Erik Dufva tog sig ur anorexian

Publicerad

Enligt en ny rapport är uppskattningsvis 12.000 män drabbade av anorexia i Stockholms län. En siffra som är betydligt högre än vad forskarna tidigare trott. En av de som drabbats av sjukdomen är Erik Dufva.

Över trettio procent av de som lider av anorexia i Stockholm är män, något som går emot tidigare uppfattningar om att ätstörningar mestadels drabbar unga kvinnor.

– Jag tror att många män som drabbas av en ätstörning upplever det som väldigt skamfyllt, eftersom bilden fortfarande är att det är unga kvinnor som drabbas av ätstörningar. Som man ska man ju inte drabbas av någon psykisk ohälsa överhuvudtaget, säger Erik Dufva till SVT Nyheter Stockholm.

Erik Dufva drabbades av anorexia nervosa i sin ungdom. Idag är han frisk och är mentor på Frisk & fri, riksföreningen mot ätstörningar.

Läs även: Fler män än man trott har anorexia

– Jag tycker att vi lever i ett ätstört samhälle, det är mycket fokus kring träning, hälsa och kost. Som 5:2-dieten, det är ju en socialt accepterad ätstörning.

Att leva med anorexia begränsar livet och all tankeverksamhet, energi och intellektuell kapacitet kretsar runt mat och hälsa, berättar Erik Dufva.

– De personer som lever så år efter år drabbas av ett oerhört lidande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer