Ny satsning på Älvsjö

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna kom idag med ett förslag om att bygga upp till 10 000 nya bostäder i närheten av Älvsjömässan. En helt ny stadsdel med plats för lika många invånare som Hammarby sjöstad. I det här förslaget ingår dessutom en förlängning av tunnelbanans gröna linje från Hagsätra till Älvsjö.

Vid de röda kryssen på bilden ska vägbanan försvinna för att lämna plats åt bostäder. Den nuvarande idrottsplatsen vill alliansen flytta för att även där bygga lägenheter. Samtidigt som förslaget föreslår nybyggen föreslås en ny förlängning av tunnelbanesystemet från Hagsätra till Älvsjö.

– Vi har en unik överenskommelse med att bygga ut tunnelbanan. Detta ger oss också möjligheter att titta på hur vi kan bygga ut tunnelbanesystemet ytterligare. I kombination med att bygga nya bostäder tycker vi att detta är ett väldigt bra förslag, säger finansborgarrådet Sten Nordin(M).

Oppositionen positiv

Förslaget får ett positivt bemötande från oppositionen i landstinget. De menar samtidigt att det kommer för sent. Stockholms södra delar borde ha prioriterats tidigare menar Helene Hellmark Knutsson (S) som är landstingsråd.

– Det som är förvånande är att moderaterna är så sena på bollen. Förslaget om att förlänga från Hagsätra till Älvsjö har funnits länge. Hade detta förslag funnits med i Stockholmsförhandlingen hade Socialdemokraterna varit med att driva på att ha med även denna sträcka. Nu kommer det här som ett förslag innan man ens klubbat igenom Stockholmsförhandlingen, säger hon.

I den så kallade Stockholmsförhandlingen ingår utbyggnad av tunnelbanan till bland annat Barkarby, Arenastaden och Nacka centrum. Dagens nya förslag om att tunnelbanan ska förlängas från Hagsätra till Älvsjö menar Sten Nordin att Stockholms stad till stor del ska vara med att finansiera.

”Väl använda pengar”

– Stockholms stad har tagit på sig att delfinansiera stora delar av den nya tunnelbanesatsningen. Med våra goda finanser kan vi fortsätta att finansiera nya satsningar. Får vi då vinsten tillbaka på de 10 000 nya bostäderna så är det här väl använda pengar, säger Sten Nordin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer