Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ska fler spela in film i Stockholms skärgård? Hör mer i videon. Foto: TT och Simon Lundvall/SVT

Regionen vill locka filminspelningar till skärgården – utanför högsäsong

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren är skärgården full av sommargäster. Men när högsäsongen är slut står butiker och hotell öde. Nu vill regionen ändra på det, bland annat med en ny satsning som ska locka både inhemska och utländska filmproduktioner till Stockholms skärgård.

Målet med satsningen är att det ska investeras i lokala resurser, så som övernattning, resor och ge fler arbetstillfällen i skärgården. Dessutom vill Film Stockholm att filmerna ska bidra till att marknadsföra regionen.

Stockholm och Sverige har tidigare valts bort av både svenska och utländska produktionsbolag för att det är dyrt. Nu hoppas regionen att ett nytt stöd från tillväxtverket ska få fler att spela in film i skärgården. Stödet ger filmbolagen tillbaka en del av de pengar som spenderats i Sverige.

Pengarna tog slut efter 23 minuter

Trots att det nationella stödet snabbt tog slut hoppas Film Stockholm att fler internationella produktioner väljer mer svårtillgängliga platser.

– Stödet har bara varit på plats i ett halvår, så vi får utvärdera vad det får för effekt. Men med tanke på att det tog slut så snabbt så tror vi att man skulle behöva mer, säger Daniel Chilla, filmkommissionär på Film Stockholm.

Se mer i klippet ovan.

Film Stockholm

  • Film Stockholm AB ska göra det lättare för produktioner att spela in Stockholmsregionen.
  • Film Stockholm ägs av Region Stockholm och drivs i nära samarbete med Stockholms stad.
  • Verksamheten drog igång i juni 2021.
  • Film Stockholm har under 2021 och 2022 haft kontakt med ca 40-50 långfilmer och TV-serier per år som har spelat in från 2-3 dagar till hela produktionen i regionen.

Källa: Film Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.