Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se när SVT besökte klassrummen. – Jag trivs jättebra. Jag kan fråga om både utbildning och arbetsförmedling till personer här, säger Nissrin Youssef som kom till Sverige från Syrien 2018. Foto: Moa Ferm/SVT

Ny SFI-utbildning ska snabba på nyanländas etablering

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända med låg utbildningsbakgrund har ofta svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Nu har Stockholms stad startat en ny utbildning för målgruppen på Vuxenutbildning Järva i Rinkeby. SFI jobbfokus kallas försöket, där man redan från steg ett kombinerar svenskundervisning med yrkesförberedande utbildning.

– Tidigare har man behövt läsa SFI under år för att sen ta sig vidare för att läsa till exempel yrkesutbildningar. Nu kortar vi den tiden. Vi ser till att man direkt när man börjar på SFI får praktik och kontakt med arbetslivet, säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknads- och integrationsborgarråd.

Ska öka motivationen

Ett 30-tal elever går nu på SFI jobbfokus, enligt Stockholms stad, och elevernas utbildningsbakgrund är max sex år. Utbildningen startade i höst och pågår våren ut. Om allt går som politikerna hoppas kan den bli permanent till nästa år.

Svenskundervisningen är på en väldigt grundläggande nivå. Kommer den att räcka till i ett yrkesliv?

Det hoppas vi. Eftersom vi har jobbat framgångsrikt med kombinationsutbildningar på högre nivå vet vi också att motivationen hos våra studerande ökar väldigt mycket när man får läsa svenska samtidigt som man läser till ett yrke, säger Karin Ernlund (C).

Del av ”pakt” med näringslivet

Planen är att eleverna ska praktisera inom branscher som fastighet, lager, återvinning och vård och omsorg. Samarbetet med arbetsgivare sker via ”Integrationspakten”, ett nätverk mellan staden och omkring 250 företag och organisationer.

Försöket är en del av projektet Hållbar utveckling som finansieras av Stockholms stad (fem miljoner kronor årligen) och Europeiska socialfonden (sex miljoner kronor årligen).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.