Foto: KF Fastigheter

Ny stadsdel med 4200 bostäder planeras i Kungens kurva

Uppdaterad
Publicerad

Markägaren och kommunen är överens, men en förutsättning för att den nya stadsdelen blir av är att den nya tvärbanan Spårväg syd byggs.

4.200 nya bostäder planeras i Kungens kurva. Markägaren KF Fastigheter har gjort en avsiktsförklaring och skrivit under ett så kallat intentionsavtal med Huddinge kommun om att börja planera för en helt ny stadsdel som gränsar till Ikea, Gömmarens naturreservat och Heron City.

Kommunen äger cirka 15 procent av planområdet, som enligt avtalet senare ska markanvisas till KF Fastigheter.

En förutsättning är Spårväg syd

En förutsättning för att planerna på den nya stadsdelen ska bli av är den nya tvärbanan Spårväg syd som ska knyta ihop Kungens Kurva med Flemingsberg och Älvsjö. Förhandlingar om spårvägens finansiering pågår nu mellan kommunen, landstinget och staten.

– För att klara utvecklingen i Kungens kurva, Flemingsberg och andra expansiva delar i kommunen är det nödvändigt att Spårväg syd snarast möjligt kommer på plats, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge i ett pressmeddelande.

Inflyttning 2021

Under 2017 kommer ett planprogram att utarbetas, därefter kommer exploateringsområdet, som är på totalt 155.000 kvadratmeter mark, att delas upp i olika etapper och arbetet med detaljplanerna påbörjas. Inflyttning i den första etappen beräknas att ske 2021.

Den 13 februari fattar kommunfullmäktige i Huddinge kommun beslut om intentionsavtalet för den nya stadsdelen vilket även innebär startskottet för planprogrammet.

– Det känns både viktigt och spännande att få vara delaktig i att utveckla södra delen av Stockholmsregionen med bostäder åt 10.000 personer i en tid då bostadsbristen breder ut sig. Vår fastighet i Kungens kurva har mycket goda förutsättningar för att utvecklas till en levande och dynamisk stadsdel. Här finns närhet till natur, handel, kultur och infrastruktur, säger Helena Liljedahl, VD på KF Fastigheter i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.