Stänga ett hål i hjärtat minskar risken för en andra stroke

Publicerad

Nu visar ny forskning att man kan minska risken för en andra stroke. Det gäller personer i yngre medelåldern som saknar de vanliga riskfaktorerna – som till exempel rökning, diabetes eller högt blodtryck.

Forskare har upptäckt att en oväntat hög andel unga personer med stroke utan känd orsak ofta har ett hålrum mellan hjärtats förmak. Det visar en ny studie där forskare från Karolinska Universitetssjukhuset deltagit.

– Öppningen i hjärtat finns hos alla människor innan vi föds, men sluts hos de flesta när vi tar våra första andetag, berättar Magnus Settergren, som är kardiolog på Karolinska och docent vid KI.

Det här är inte farligt för alla. En fjärdedel av befolkningen har kvar hålet i hjärtat under hela sina liv – oftast utan några bekymmer. Men om man slutar de här hålen hos de som redan drabbats av stroke med hjälp av en operation så blir risken att drabbas igen tre gånger mindre.

Operation sluter till hålet

– Det är endast de som har drabbats av en stroke som kan vara aktuella för slutning. Det finns inget stöd för att genomföra slutning i förebyggande syfte. Varför vissa med hålrum mellan hjärtats förmak drabbas av stroke och andra inte är en av de frågeställningar vi nu vill studera vidare, säger Christina Sjöstrand, neurolog på Karolinska och docent vid KI.

Magnus Settergren tror att ungefär hundra strokepatienter om året i Stockholms län kommer att vara aktuella för slutning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer