En ny studie visar på svårigheterna med att följa smittskyddsråden i socioekonomiskt utsatta områden. Hör forskaren i videon ovan. Foto: SVT

Ny studie: Därför var det svårt att följa restriktioner i hårt drabbade områden

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Centrum för arbets- och miljömedicin inom Region Stockholm visar att det har varit svårt för invånare i socioekonomiskt utsatta områden att följa smittskyddsrestriktionerna. Problemen har diskuterats tidigare, men enligt forskaren Solvig Ekblad visar studien ännu mer på problemen.

Vissa områden i Stockholms län har drabbats svårare än andra av pandemin, bland annat området kring Järvafältet. Därför gjordes en studie i Region Stockholms regi för att se vilka hinder som fanns för att följa smittskyddsråden som att hålla avstånd och att undvika kollektivtrafiken. Man ville också få fram vilka egna strategier invånarna använder för att minska smittspridningen.

Det resulterade i rapporten som heter ”Experter inifrån – Trångboddhet i förhållande till covid-19 – Information, barriärer och egna strategier”, och bygger på gruppintervjuer med boende kring Järvafältet.

Djupintervjuer

Rapporten visar att de boende upplevde brister i den officiella informationen, och det fanns flera omständigheter kopplade till deras levnadssituation som påverkade möjligheten att följa smittskyddsråden. Som trångboddhet, att man har servicejobb och inte kan jobba hemifrån eller timanställda som måste få ihop sina timmar.

Det var bara 36 personer med i studien men forskaren Solvig Ekblad, psykolog och professor, säger att det handlar om djupintervjuer. De deltagande berättar inte bara om sin egen situation utan också vänners och familjens och enligt henne ger det tillräckligt material för att dra vissa slutsatser.

Här kan man läsa hela studien.

Slutsatser från studien

Det här är slutsatserna från studien:

Information och råd måste utgå från lika rätt till relevant hälsoinformation och delaktighet för alla medborgare, inte minst under en kris som den nuvarande pandemin. Myndigheternas krisinformation behöver snabbare anpassas till befolkningsgrupper med olika livsvillkor, till exempel grupper i socioekonomiskt utsatta områden, skriver man i rapporten

Parallellt med framtagande av krisinformationen efterlystes konsekvensanalyser utifrån perspektivet jämlik hälsa. Det kan innebära bredare samhälleliga beslut som exempelvis utökad kollektivtrafik.

För att det ska bli möjligt anser forskarna att det krävs att ansvariga instanser upprättar en bra dialog med de nätverk som kan bidra med nödvändig kännedom om lokala förhållanden och kontakt med de grupper som idag inte nås av myndigheternas krisinformation.

Källa: Rapporten Experter inifrån – Trångboddhet i förhållande till covid-19 – Information, barriärer och egna strategier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.