Ny turistattraktion öppnar på Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Vikingar intresserar många och med svärd och rullande skepp hoppas man locka turister och andra besökare till ett ännu ett nytt privatmuseum på Djurgården.

Djurgården är ett populärt utflyktsmål som lockar miljontals besökare varje år. Nu får de stora besöksmålen som Skansen och Abbamuseet konkurrens i kampen om turisterna, när ytterligare ett privatmuseum, Vikingaliv, öppnar. 

– Vi tror att vi vet att det är många som vill veta mer om vikingatiden. Vi har inte berättat så mycket om den tiden. I Norge och Danmark så berättar man mycket mer. Vi lever ju mycket med vikingatiden än idag som exempel Tors dag och Frejas dag, säger Ulf Larsson som är vd på Vikingaliv.

Vikingasvärd och hantverk

I Båthall 2 på Djurgården arbetar man intensivt för att få de 2. 000 kvadratmetrarna i ordning. Här planeras en vikingatunnel, och en utställningslokal där man bland annat får känna på föremål som fanns på vikingatiden.

Arkeologer och scenografer har arbetat tillsammans med en dramatisering av husfrun Ragnfrids liv på Vikingagården Frösala, en historia som visar hur människorna levde vid Mälarens strand för drygt tusen år sedan.

– Frösala gård är ingen fyndplats, men vi har ju plockat ihop kunskap från många liknande platser. Den här gården är påhittad men bygger på arkeologiska fynd, säger Mats Vänhem som är scenograf och arkeolog på Vikingaliv.

Rullande vikingaskepp

I ett rullande vikingaskepp kommer besökaren att färdas genom lokalen. Med hjälp av olika scener och filmer spelas en historia upp som innehåller äventyr och mystik. Enligt arrangörerna bygger dramatiseringen på nya arkeologiska upptäckter och nedtecknade händelser från vikingatiden.

Kvinnan i fokus

Enligt Mats Vänhem så har vikingamannen fått mest uppmärksamhet genom tiderna med våld och erövrande. Men nu vill arrangörerna sätta fokus på trälar, barn och kvinnans roll i samhället.

– Under de senaste åren har alltmer fokus hamnat på kvinnornas roll. Numera tittar man också på hur samhället såg ut här hemma bland annat för att de för arkeologiska fynden har blivit rikare, säger han.

Öppnar i april

I slutet av april öppnas portarna och vd Ulf Larsson berättar att entrépriserna kommer att ligga på 190 kronor för en vuxen och 120 för barn. 

– Det är väldigt mycket pengar för en barnfamilj.

– Ja tyvärr, det kostar så mycket. Vi har tittat på vad som är rimligt för vi har ju också investerat över hundra miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.