Foto: Från spelet Brothers

Ny datorspelsutställning: ”Vill locka unga in i branschen”

Uppdaterad
Publicerad

Har du någonsin funderat på hur det skulle vara att kliva in i ett datorspel? Det kan du testa på Tekniska museets nya utställning Play beyond play som öppnar på lördag.

Du börjar gå genom en mörk sluss, för att bli ”avprogrammerad”. När du kliver ut i nästa rum är du mitt i ett datorspel. På alla väggar runt om dig spelas sekvenser från spel upp, det börjar med vektorgrafik som övergår till pixlar och snart känns det mer som att du ser scener ur filmer än ur spel. Musik omsluter dig och den ändras i takt med att tiden går och spelen utvecklas.

– Du ska kunna stå här inne och blunda och lyssna och höra på musiken om det är vektoreran eller pixeleran, säger Fanny Söderström-Aupeix, producent för spelutställningen.

Sverige är världsledande inom spelutveckling

Den nya delen av utställningen, som öppnar på lördag, kommer liksom den del som varit öppen sedan i mars finnas kvar permanent, men uppdateras med jämna mellanrum. Datorspelsutställningen på Tekniska museet tar nu upp ett helt våningsplan.

– Vi vill visa att Sverige är världsledande inom digital teknik och spelutveckling. Ett av syftena med utställningen är att locka unga personer in i branschen, säger Ann-Sofie Axelsson, projektledare för utställningen.

Och det är inte bara programmerare som behövs utan även animatörer, dramaturger, grafiker, kompositörer och kostymörer med mera krävs för att göra ett spel.

Att utställningen ligger just i Stockholm är naturligt menar Ann-Sofie Axelsson.

– Stockholm har blivit platsen för spelutveckling, speciellt på Södermalm. Där sitter de flesta spelutvecklare i ett litet kvarter, säger Ann-Sofie Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.