Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har gått upp i stabsläge efter återkommande nätverksproblem. Foto: TT arkivbild

Nya it-störningar på KS i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med journalsystemet på Karolinska sjukhuset i Huddinge fortsätter. Strax efter klockan 09.00 på fredagsmorgonen upptäcktes nya störningar i journalsystemet och vid 11.30 på fredagen meddelade sjukhuset att man gått upp i stabsläge.

Inom Region Stockholm används vårdinformationssystemet Take Care som huvudjournalsystem. Systemet används på alla akutsjukhus utom S:t Görans sjukhus. Under morgonen upptäcktes nya nätverksstörningar på KS i Huddinge, bland annat att personalen inte kan nå journalerna.

– Verksamheten i Huddinge går upp i stabsläge från kl 11.30 idag fredag. De reservrutiner som infördes i går gäller även idag, säger Torbjörn Söderström, chefläkare Karolinska.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har nu bemannat upp för att kunna jobba enligt reservrutiner under helgen och kallat in extra personal. Det skriver tidningen Dagens Medicin.

Ambulanser styrs om

Vissa ambulanstransporter som i normala fall går till Huddinge styrs om till andra vårdgivare i Region Stockholm.

– Det innebär också att vissa operationer precis som igår vid behov flyttas till Karolinska Solna som inte är påverkat av nätverksproblemen, säger Torbjörn Söderström.

Nya fel som ger samma störningar

Enligt Region Stockholm åtgärdades gårdagens fel. Dagens problem beror på ett helt nytt fel.

– Det är inte samma fel som igår men det ger samma effekter som igår, säger Erik Berglund på Region Stockholms presstjänst.

Enligt Region Stockholm är det oklart när felet kan vara åtgärdat.

Flyttade operationer

Även under torsdagen hade Karolinska sjukhuset i Huddinge problem med systemet och tvingades gå upp i stabsläge. Något som innebar att akuta operationer fick flyttas till Karolinska i Solna med ambulans men även längre väntetider till akuten. 

Senare under eftermiddagen meddelade sjukhuset att journalsystemet åter fungerade och några timmar senare hävde Karolinska i Huddinge stabsläget.

Beredskap inom sjukvården

Visa

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

  • Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
  • Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.
  • Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer