Följ med på spaning efter motortjuvar i klippet. Foto: Alexander Färggren/SVT

Vattenskoterpatruller ska sätta stopp för båtmotorstölder

Uppdaterad
Publicerad

Båtstölder är ett växande problem och varje år stjäls båtar och båtmotorer för över 300 miljoner kronor. Därför väljer nu flera försäkringsbolag att tillsammans tackla dessa problem med ett nystartat projekt som heter Hamntillsyn. Projektet går ut på att patrullera hamnar och bryggor med hjälp av vattenskotrar.

– Mycket av jobbet går ut på att synas och att prata med omgivningen om vad de har sett, säger Johan Lindström, operativ chef på Team Marin.

Under år 2020 polisanmäldes 5 115 stölder av båtar, båtmotorer och annan utrustning från båtar. Av dessa brott uppklaras runt 1 procent.

Team Marin ska tillsammans med Securitas börja patrullera de svenska vattnen för att stävja dessa brott. Patrullerandet kommer att ske runt om i landet med fokus på specifika områden där stöldrisken är hög.

– Vi får information från polisen om vart det är högre stöldchans och därefter utformar vi våra rutter, mer än så kan jag inte säga, säger Johan Lindström.

Följ med när SVT åker med de patrullerande vattenskotrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.