Socialsekreterare befarar nedskärningar i missbruksvården

Uppdaterad
Publicerad

Enligt socialborgarrådet satsar nu det nya röd-grön-rosa styret på missbruksvården. Men socialsekreterare befarar istället att nya nedskärningar är att vänta.

I samband med ABC:s reportage om brister i missbruksvården i Stockholm, gick den politiska oppositionen i höstas ut och kritiserade alliansen.

Den nya röd-grön-rosa majoriteten i stadshuset tillför nu 4 miljoner till missbruksvården i budgeten för 2015. Man lägger också 19 nya miljoner på ökad personaltäthet bland socialsekreterarna som länge larmat om resursbrist.

ABC granskar missbrukarvården

– Jag ser ju att vi gör en ambitionshöjning när det gälle rmissbruksvården och dte är därför vi skjuter till de här medlen specifikt.

”Det bidde en tumme”

Men Ann-Marie Strömberg, facklig förhandlare för Stockholms socialarbetare, är besviken.

– Det bidde en tumme om ens det. Tyvärr är det snarare fråga om indragna tjänster än nya tjänster. Just för att de inte har förstått att de måste räkna upp budgeten med beräknade pris och lönehöjningar.

– Det är ju så att i den budget som finns i Staden så brukar man aldrig peka ut beräknade pris och löneökningar, så har det aldrig sett ut i budgeten någonsin. JAg kan tycka att det skulle vara någonting man kunde lyfta fram för att det skulle kunna vara extra tydligt. Men sedan är det så att det tar tid att bygga upp en verksamhet som det har skurits mycket i historiskt.

Budgeten överordnas socialtjänstlagen

De senaste dagarna har vi i ABC granskat fallet med 16-årige Kalle som fick vänta på vård trots många larm om att hans liv var i fara. I nya majoritetens budget tillförs yttergare 40 miljoner till just barn och ungdom, något som socialborgarrådet menar kommer gynna de som behöver hjälp mot missbruk. Enligt Ann-Marie Strömberg räcker pengarna ändå inte till.

– Det behövs defenitivt mer. Jag ser ju nu klienter som egentligen behöver behandlingshem men som ska försöka klara sig i öppenvården. Klienterna blir inte utan hjälp men man får definitivt mindre hjälp än vad man behöver. Ofta på längre nivå och på kortare tider än vad de egentligen skulle behöva. Budgeten styr för mycket. Budgeten blir överordnad lagen, skulle jag vilja säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet