Polisen fruktade för hans liv

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnade socialtjänsten om att 16-årige Kalle riskerade dö om inget gjordes snabbt för att rädda honom undan missbruk, visar ABC:s fortsatta granskning av fallet. Men socialtjänsten ingrep inte, trots polisens larm.

I går började vi berätta om 16-årigen, som vi gett namnet Kalle, från södra Stockholm. Hans psykiska problem och missbruk av amfetamin och nätdroger var kända hos socialtjänsten sedan länge. Några av dem som försökte få socialtjänsten att ingripa snabbt var poliserna på gatulangningsgruppen.

– Han är ju så pass ung och har hela livet framför sig. Då gäller det att stoppa missbruk innan det blir långtgående. Nu tyvärr så var det kanske redan långtgående. Den här personen skrek ju efter hjälp, säger Fredrik Arnesson, sektionschef för gatulangningssektionen i södra Stockholm.

ABC granskar missbrukarvården

– När polisen kom hem till oss och hittade amfetamin i hans rum, då kände jag det som en stor lättnad, för jag kände att nu kanske detta äntligen kan få ett slut, berättar Kalles mamma Maria Nilsson. 

Polisen kör Kalle till Maria Ungdoms akutmottagning, men som så många andra gånger släpptes han ut därifrån igen efter två dagars vård.

Polisen varnade – Kalle släpptes ut ändå

Socialtjänsten tycker inte att situationen är tillräckligt allvarlig. Maria Ungdom menar att allt missbruk inte går att belägga eftersom en del nätdroger inte syns i drogtester. Men när ABC granskar deras handlingar hittar vi ett fax som polisen skickat till socialtjänsten innan de bestämde att det inte behövs att Kalle tas omhand enligt LVU, lagen om vård av unga.

Per-Ove Mattson är avdelningschef på socialtjänsten i Farsta. Vi frågar honom om faxet.

”Jag skriver detta pm för att jag och min kollega känner en mycket stark oro. Antingen kommer han ur sitt missbruk eller så kommer han att dö”, skriver polisen till er. Efter att ni fått det här faxet från polisen, gör ni ändå ingenting, dagarna går?

– Det är den samlade bedömningen kring hans nätverk. Vi finns där, hans familj, det fanns jättemånga skyddsfaktorer runt omkring honom. En sorts kontroll, säger Per-Ove Mattson.

Men alla handlingarna vittnar ju om att ingen har kontroll på den här killen?

– Men han upptäcks ju hela tiden.

Han upptäcks på Plattan av polisen som larmar om att han är väldigt illa ute.

– Illa ute, det kanske de sade vid något tillfälle. Men sedan sade de att de bara sett honom på Plattan. Att de sett honom på avstånd.

”Ett av de allvarligaste fall vi sett”

På ungdomsjouren är man däremot enligt journalerna förvånade över att pojken ens är i livet när man påträffar honom ute på stan.

Polisen skriver i sitt fax till socialtjänsten att Kalles fall är citat ”ett av de allvarligaste vi sett.”

Ni hoppas att er anmälan ska tas på största allvar, vad menar ni när ni skriver så?

– För att vi kände en uppenbar rädsla för hans liv, säger Fredrik Arnesson.

Samma kväll som Kalle släppts från Maria Ungdom rapporterar Ungdomsjouren att han är tillbaks på Plattan igen.

I en ny anmälan från en polispatrull till socialtjänsten, skriver polisassistenten ”Vi fruktar för hans liv”. Han bedöms av dem som suicidal.

Men det går ytterligare några dagar av missbrukande, totalt två veckor efter att han lämnat Maria Ungdom, innan Kalle till slut placeras i familjehem där han fortfarande vårdas.

En längre intervju med socialtjänsten kommer att lägga ut under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet