Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är såklart inte kul att känna sig utpekad, därför är det jätteviktigt att vi förklarar varför vi visiterar folk”, säger kommunpolisen Martin Lazar. Hör honom berätta hur en visitering skulle gå till i videon ovan. Foto: Maja Flygt/SVT

Botkyrkapolisen Martin Lazar om säkerhetszonerna: ”Viktigt att göra det på ett bra sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, den 25 april, införs de nya säkerhetszonerna. Det är ett verktyg för polisen att visitera människor som kan bära på vapen, droger eller andra farliga eller olagliga föremål. Men kritik har riktats mot att säkerhetszonerna kan få människor att känna sig stigmatiserade och utpekade.

– Så länge man förklarar och har ett samtal kring visiteringen, så tror jag inte att någon kommer att känna sig utpekad, säger Martin Lazar som är kommunpolis i Botkyrka.

För att komma åt den rådande gängkriminaliteten har regeringen infört säkerhetszoner, även kallat visitationszoner. Det innebär att polisen får rätt att visitera människor på allmän plats utan någon misstanke om brott.

Kritiker menar att säkerhetszonerna kan leda till att vissa grupper blir diskriminerade och att det kan inskränka på privatlivet.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Så här lät det hösten 2022 när justitieministern gästade Agenda för att bemöta kritiken mot visitationszonerna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ser vissa risker med visitationszoner, men tror ändå de kan öka tryggheten. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Polisen: ”Gäller att tänka på vilka man umgås med”

Kommunpolisen Martin Lazar säger att det är viktigt att polisen använder rätt metoder när de visiterar någon.

– Det är viktigt att man har ett samtal, förklarar varför man visiterar så att det inte uppstår en konfrontation, säger han.

Men han betonar också att den nya lagen kan skicka ett visst budskap till människor som inte förekommer hos polisen sedan tidigare.

– Vistas man med fel personer på fel plats, så har vi rätt att visitera dig. Det gäller att tänka på vilka man umgås med, säger han.

Hör kommunpolisen Martin Lazar berätta hur en visitering skulle gå till i videon längst upp.

FAKTA: DET HÄR INNEBÄR LAGEN

För att kunna motverka skjutningar och sprängningar vid konflikter ska polismyndigheten kunna införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.

Inom en säkerhetszon kan polisen kroppsvisitera personer och söka igenom fordon.

Alla ingripanden ska dokumenteras i protokoll.

Beslut om en säkerhetszon ska gälla högst två veckor åt gången, där polismyndigheten ska publicera beslutet på sin webbplats och informera om det på andra sätt. Beslutet ska kunna överklagas till domstol.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet