Tälten står utanför de tältandes tidigare bostäder, modulboende som Solna byggt för att ta emot nyanlända. Foto: Vlada Cakic, SVT

Vräkta tältar i Solna – får stanna till på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer slog på fredagkvällen upp tält i Solna utanför sina gamla bostäder efter att deras tillfälliga bostadskontrakt med kommunen gått ut. För två år sedan var de nyanlända men nu är det deras eget ansvar att hitta någonstans att bo, säger kommunen. Men tälten måste bort, det råder campingförbud i kommunen.

De som nu slagit upp tält var nyanlända för två år sedan och fick då bostäder med tillfälliga kontrakt av Solna stad.

– Det har gjorts väldigt tydligt från Solna stads sida redan från början att det här är tillfälliga tvåårskontrakt. Efter de två åren förväntas de fixa egen bostad, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig på Solna stad.

Enligt bosättningslagen måste alla kommuner ta emot nyanlända och ge dem boende, men en dom från i våras har gjort att många kommuner tolkar det som att man bara behöver ge nyanlända bostad under de första två årens etableringsperiod.

Bostäderna behövs till andra

– Under de här två åren de har bott här har staden erbjudit dem hjälp med att söka bostad, jobb, utbildning och så vidare, vilket de får fortsatt hjälp med, säger Rasmus Sandsten

Rasmus Sandsten säger också att de här bostäderna nu behövs till andra.

– Under 2018 kommer cirka 200 nya asylsökande till Solna som behöver bostad. Vi behöver de här bostäderna för att ge plats åt nya nyanlända.

Foto: Vlada Cakic, SVT

Gör kommunen något nu för de här vars kontrakt gått ut?

– Efter de här två åren får de samma typ av stöd som vem som helst som är hemlös. De får det ordinarie stödet, om de söker sig till socialjouren, säger Rasmus Sandsten.

Tälten måste rivas

Polisen har under lördagen varit på plats.

– En patrull har varit där och sagt till de tältande att de måste riva sina tält. Det råder campingförbud på kommunens mark, sade Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen, på lördagsförmiddagen.

Från början var det sagt att personerna i tält skulle riva sina tält inom tre timmar men under kvällen blev det klart att de tältande får stanna över helgen.

”Samverkan mellan kommunen och polisen”

– Vi har varit där och informerat dem, det råder campingförbud i detaljplanerat område men det här är en samverkan mellan kommunen och polisen, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Det tillfälliga tältlägret får vara kvar över helgen tills på måndag, säger Towe Hägg.

– Just nu är det sagt att vi gör inget förrän på måndag, då diskuterar vi med kommunen. Det är ett pågående arbete, säger Towe Hägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.