Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Gosedjuren i tunneln – Nybohovshissens mysterium

Uppdaterad
Publicerad
Den kallas för “Klumpen” och den är en av Sveriges fem bergbanor som avgår var femte minut från Liljeholmen. Tunnelns väggar är fylld av flera gosedjur. Hur är de hamnat där, är oklart.
– Det där är en mystisk historia, säger Kenneth Bysell driftansvarig för hissen.

Bergbanan eller snedhissen som den också kallas, går i en bergtunnel mellan Liljeholmens tunnelbanestation och Nybohovsberget. Åktiden är 2 minuter och 20 sekunder, och den ägs och drivs av SL.

Är bergbanan nödvändig?

– Absolut, den är livsnödvändig om man har svårt att gå, säger Monica Hyllén som åker hissen dagligen.

Ibland måste bergbanan servas, då får man ta bussen eller gå i trappan upp till Nybohov.

Invigdes 1964

Banan invigdes 1964, då kostade en enkelresa 25 öre. På 70-talet så slopade man avgiften men än idag så är vagnen fortfarande bemannad, dels för säkerheten och för att undvika vandalisering. Mest folk är det i rusningstid.

– Det är en rolig hiss att hålla på med och den är unik, det finns ingen annan som är likadan som den här, säger Kenneth Bysell, distriktsledare på Kone och som har jobbat med underhållet av bergbanan sedan 1990.

17 stycken trafikanter ryms i vagnen som rullar på gummihjul och dras av linor. Den kallas för “Klumpen”  medan vissa bara säger hissvagnen.

LÄS MER: SL planerar att bygga ut Nybohovshissen

Gosedjuren är ett mysterium

När vi går i tunneln ser vi att den är fylld av gosedjur på väggarna. Men varifrån alla leksaksdjur kommer är oklart, något som nyhetssajten Bättre Stadsdel tidigare uppmärksammat.

Gosedjuren i tunneln där Nybohovshissen går ett mysterium. Foto: SVT

– Ja, det där är en mystisk historia, de bara dök upp här. Det kan vara över tio år sedan som de började ploppa upp här i schaktet och det är ingen som vet vem som sätter upp dem. Troligtvis någon med nyckel i alla fall, berättar Kenneth Bysell, distriktsledare på Kone.

SVT Play: Se hela reportaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer